Weetjes


HIGH- OF LOWPITCH INSTRUMENT

HIGH- OF LOWPITCH INSTRUMENT Regelmatig komt het voor dat iemand een saxofoon koopt en als hij thuis enthousiast wil gaan samenspelen klinkt het van geen meter. Hoe komt dat? Dan heb je een high pitch gestemd instrument gekocht. Deze is anders gestemd dan de "moderne" instrumenten. En dat zal nooit bij samenspel goed klinken. Voor aankoop kun je een test doen door de afstand te meten tussen het hart van de B klep en het hart van de D klep. Normaal zou deze afstand van bijvoorbeeld de alt saxofoon rond de 307 mm moeten zijn. Wanneer het minder dan 300 mm is, dan is het instrument verdacht. Met behulp van de chromatic tuner is het definitief te bepalen of je te doen hebt met een high- of lowpitch instrument. Dit geldt dus alleen voor de oudere instrumenten. Dus: WEES OP JE HOEDE!


MERKEN SAXOFOON

Er zijn veel verschillende merken saxofoons in de handel. Met name de groei van fabrieken in Aziatische landen draagt bij aan deze onoverzichtelijke toename. De meest bekende en favoriete merken saxofoons uit vooral Amerikaanse staten en uit Frankrijk, Japan en Oost Europa zijn: -SELMER -CONN -BUESCHER -KING -MARTIN -YAMAHA -KEILWERTH Er zijn nog veel meer merken saxofoons op de markt. Maar wat mij betreft springen voornoemde merken er wel uit.


KURK OF/EN VILT

Ik heb geexperimenteerd met het gebruik van kurk en vilt om het hinderlijke contact van metaal op metaal te dempen. Het beste, is mij gebleken, is het gebruik van kurk. En in sommige situaties is vilt een goede oplossing. Dat laatste bijvoorbeeld bij het contact van messing boompjes met het contact op de body, kan heel goed met vilt gedempt worden. Alleen uitkijken dat bij het bepalen van de dikte van het stukje vilt de klepafstand niet te klein wordt. Over dat laatste, de juiste klepafstand bepalen, kom ik nog een keer op terug.


IAN BOYTER

Ik speel nu 5 jaar saxofoon met verschillende pauzes, om medische redenen. Graag speel ik nummers, backing tracks, van Ian Boyter. Hij is een Engelse saxofonist die al zijn tracks op You Tube aanbiedt voor, ik dacht 2.50 pond. Leuk om de backing tracks in huis te hebben en om dan uiteindelijk na studie zijn nummers te kunnen spelen. Ik kan de muziek die Ian ambieert dus aanraden.


06 januari 2019 EVETTE SCHAEFFER AANGEKOCHT

Vandaag een tenor saxofoon, merk Evette Schaeffer, gekocht. Voor mensen die mij kennen een oudje natuurlijk, anders hoef ik hem niet. En met werk. Ook dat heeft mijn voorkeur. Dit type sax spreekt mij aan om de specifieke klank en prettige applicatuur. Ik ga binnenkort met deze toeter aan de slag en als hij klaar is, komt hij op de site om naar te "kijken", of om te verkopen. Maakt mij niet uit. Ik houd u op de hoogte.


MARTIN top sax

Ik heb net een MARTIN handcraft, tenor saxofoon binnen gekregen uit USA. De sax is uit 1920 en hij is in opmerkelijk goede conditie. Interesse? Kijkt u maar gauw naar mijn aanbod van saxofoons.


UITDEUKEN

Ik heb onlangs een zware magneet gekocht. Best prijzig een beetje magneet. Ze worden nu veel gebruikt om te vissen. Ik had andere plannen met de magneet; uitdeuken van saxofoons Uitdeuken van saxofoons gaat na een grondige training prima met de magneet. Aan de buiten kant de magneet met een stuk plastic onder de magneet om krassen te voorkomen en aan de binnenzijde van de saxofoon een stalen kogel. De magneet trekt de kogel aan op zijn plek. Vervolgens rustig gaan walsen over de deuk. En ja hoor, geweldig om te zien dat de deuk na enkele minuten verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is makkelijk verteld, maar neem van mij aan dat vaardigheid door training echt nodig is. Als u besluit het ook te gaan doen: "wees voorzichtig!"


22 DECEMBER 2018 LEUK

Vandaag heb ik tijdelijk de Evette schaeffer tenor saxofoon meegegeven. Degene viel onmiddellijk op de patina waar deze tenor sax ruimschoots in was voorzien. leuk he, een saxofoon hoeft niet strak te zijn en te glimmen. Je mag best zien dat iemand decennia heeft gezwoegd. Dit vond ik leuk om even te vermelden.


30 december 2018 PATINEREN

Ik ben bezig met patineren van kale stukken op de messing. Verschillende methoden gevonden: -Opengesneden gekookt ei in afgesloten zak met werkstuk leggen. Vervolgens komt zwavel vrij uit het geel dat inwerkt op de messing. Ach ja natuurlijk, want als je vroeger een zilveren lepeltje in een gekookt ei stak, smaakte dat lepeltje zo vies! -werkstuk in papieren vellen gedrenkte ammonia leggen met zout. Na een paar uur al resultaat. Doe dit alleen in geventileerde ruimte. Succes.


06 januari 2019 BEZOEK JOHAN JONKER SAXOFOONS

Vandaag heb ik bezoek aan huis gehad van Johan Jonker. Gezellig met een bakkie erbij, kletsen over die ene saxofoon. Johan reviseert en repareert saxofoons en klarinetten. Ik mag niet vergeten te vermelden dat hij ze ook verhuurt. Zie zijn professioneel verzorgde website, met veel informatie over saxofoons en klarinetten. Een site voor de amateur, liefhebber en de professional.


VERVOLG BEZOEK

Maar ik haal in dit "Weetje" Johan aan, omdat hij onlangs een databank heeft samengesteld met daarin vermeld de gemiddelde aangeboden prijzen van gebruikte saxofoons door mensen uit het hele land. Het betreft saxofoons uit grote en kleine winkels en ateliers. Met deze informatie kan een kandidaat koper van een saxofoon een redelijke indicatie krijgen van de actuele waarde van een saxofoon. Maar in ieder geval een indicatie van de gemiddelde prijs die "de gek er voor geeft". Immers, markt-werking geldt ook voor muziek-instrumenten.


NOG WAT

Je wil ook graag weten of je niet "genaaid" bent. Johan zijn overzicht helpt zeker bij het komen tot een goede (aankoop)beslissing. Dus: "vooral even inloggen op zijn website." Dan is uw toekomstige aankoop "verzekerd". Toch?


10 januari 2019 WORLD tenor saxofoon

Binnenkort krijg ik een tenor binnen, merk WORLD, uit de jaren 30. Wordt veel over gezegd. Ik zal enig speurwerk gaan doen om een beeld te krijgen van deze saxofoon.


10 januari 2019 FINGERING CHART

Ik heb op mijn mobiel een handige app. gezet, waarbij je de noot op de saxofoon aanwijst en gelijk hoort. Heel handig, met name voor de nog niet zo gevorderde saxofonist ---------FINGERING CHART----------


17 januari 2019 EMBOUCHURE


Embouchure is de actie van de lippen die nodig is om een blaasinstrument te bespelen.


22 januari 2019 16M VERKOCHT

Vandaag een van mijn 16MS van eigenaar gewisseld. Ging wel aan mijn hart, maar de liefhebber was erg blij met de aanwinst en dat maakte alles goed. Echt goede toeters hoor, die 16M


25 januari 2019, VITO BEAUGNIER

De VITO beaugnier is een erg solide saxofoon. Serienummer eindigt op A, wat betekent dat hij met Franse onderdelen in USA is gebouwd. Zie mijn overzicht!!!!


05 februari 2019 DEMPEN

Lastig om een sax te dempen, omdat het geluid altijd uit de toongaten komt. Een ring in de beker, een in de hals, vlak voor mondstuk. En een in de kop van body. Succes!


06 februari 2019 VITO

ik heb nu aardig wat VITO saxofoons staan. Normaal gesproken ben ik niet zo bezig met VITO uit Japan. Maar deze alt en tenor (foto) kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Zo mooi!


10 februari 2019 PLATZAK

Ik heb een mooie Conn 16M verkocht aan een lid van circus platzak. Leuk, die toeter gaat een leuk leven krijgen, ondanks de al redelijk hoge leeftijd van de Conn 16M.


19 februari 2019 C-MELODIE

De C-melody-saxofoon is een s-vormige saxofoon die verwant is aan de tenorsaxofoon maar gestemd is in C. Het instrument is ontworpen door Adolphe Sax als onderdeel van een serie in F en C gestemde instrumenten voor orkestraal gebruik. De C-melody was populair in het begin van de twintigste eeuw. Een bekende bespeler was Frankie Trumbauer. Jazz musici als Benny Carter en Coleman Hawkins zijn hun loopbaan begonnen op de C-melody sax.


21 februari 2019 ZIEK

Vorige week mijn galblaas laten verwijderen. Ben nu niet goed "gestemd" Hoop dat alles, na sluiting ,weer op zijn plek zit. Tot over een week of twee. Ben nu een beetje "vals".


25 februari 2019 CONN 10M NAKED LADY

Ik ben dringend op zoek naar een conn 10M ladyface. Of ook wel naked lady genoemd. Tja, voor een mooie prijs natuurlijk. Als het moment daar is, bent u de eerste die het ziet. Fantastische saxofoon van CONN.


02 maart 2019 WAT IS HIJ WAARD

Je wil een sax kopen, maar weet niet of de prijs eerlijk is. Johan jonker heeft databestanden van actuele prijzen. Die kun je bij hem kopen van jouw geliefde merk. AANRADER.


02 MAART 2019 C-MELODIE

Ik had het al eerder over de C-melodie. Nou, ik heb er een op het oog om te reviseren: Buescher 400 tenor. Spannend.


02 februari 2019 BEGELEIDING REVISIE

Vandaag weer een begeleidingsproject gestart; revisie tenor. Ik ga nu ook gereedschappen daarvoor uitlenen, mits ik die voorradig heb. Dan hoeft de "leerling" niets meer te kopen zelf. Kijken hoe dat bevalt. Ik houd u op de hoogte.


16 maart 2019 CONN 10M LADY FACE

Ja, een wens van veel liefhebbers is een lady face in de vitrine. Sinds vandaag heb ik hem. Een uit 1942. Ga hem reviseren en te koop aanbieden. Denk ik.


16 maart 2019 BUESCHER 400

Ook deze nieuwe eigenaar ga ik begeleiden in de revisie van zijn fraaie BUESCHER 400.


16 maart 2019 JOHAN JONKER SAXOFOONS

Johan is op zoek naar een ruimte in de buurt van Houten om een atelier te gaan vestigen voor het repareren en aanbieden van blaasinstrumenten; houtblazers in het bijzonder.


22 maart 2019 LADY FACE

Eindelijk een tenor CONN 10M lady face te pakken uit USA. Nieuwe polsters, kurk en vilt. En afgesteld. Fine-tuning had wat voeten in de aarde, maar ik ben tevreden. 1942 wat een tijd he!


11 april 2019 MEDAILIST

Yehhhhhh, de Martin medailist tenor is klaar en wat een fantastisch geluid. Heb hem bespeeld met de Berg larson eboniet. Hoop werk geweest, maar echt de moeite waard. Zie in mijn overzicht van te koop saxofoons.


13 april 2019 SELMER S80E

Voor het eerst heb ik een gebruikt, eboniet mondstuk, SELMER S80 E-ster op de kop weten te tikken. Die zijn lastig te vinden. Dus bij interesse, laat maar weten.


18 april 2019 BITJE

Tandarts heeft heden een bitje bij mij aangemeten, omdat ik een snijtand, kroon, met trillen en bijten stuk maakte. PRIMA oplossing. Raad ik een ieder aan bij soortgelijke problemen.


18 april 2019 SELMER S80 -F-

En ja hoor, ook de F van Selmer S80 eboniet gescored. Leuk toch? Zo kan een beginner steeds een stapje hoger op de ladder van vaardigheden.


24 april 2019 VITO TENOR

Deze fraaie tenor van VITO heb ik eerder op de plank gehad. Maar is weer terug en dus beschikbaar. Een oude parel van Yamaha.


01 mei 2019 CONN 10M

Vandaag weer een fraaie CONN 10M tenor gekocht, Geen lady face deze keer. Na opknappen komt hij op de site te staan, maar interesse kun je nu al tonen, want hij is prima bespeelbaar.


08 mei 2019 MARTIN INDIANA

Vandaag een Martin Indiana tenor sax binnen gekregen uit vijftiger jaren. De standaard versie. Wel een flink verschil met de luxe versie hoor.


30 mei 2019 CONN LADY FACE

Nou, de 10m waar ik eerder over sprak is beschikbaar; zie advertentie. En heb ook weer een 10m lady face gescored. Komt eraan spannend.


09 juni 2019 HANDCRAFT GEGUND

De handcraft tenor, waarvan ik jullie getuige maakte van het uitdeuken samen met Johan Jonker, die heb ik aan een andere "collega" overgedaan. Hij maakt de klus af. Succes Dimitri!!


10 juni 2019 BUESCHER 400

Otto reviseert onder mijn begeleiding een buescher 400. Hij is er best druk mee. Sax is al kaal en schoon.


11 juni 2019 EVETTE

Kon het weer niet laten. Heb vandaag een tenor EVETTE gekocht van ebay. Een degelijke en betrouwbare Italiaan. die met dat "klavertje" tussen de beker en body. ben benieuwd straks.


EVETTE 2

Ik dacht eerst het is een evette schaeffer, maar dat schijnt dus niet zo te zijn. Ook geen copie van buffet crampon. Maar wie weet meer over de Evette??


22 juni 2019 RMC

Vroeg mij af wat RMC betekend op Martin saxen: RMC betekent Renolds Roundtable of Music Craftsmen. dit vind je op de jaren 60 Martins, nadat die instrumenten worden gebouwd bij de Meyers Company. De body en de kleppen is hetzelfde als bij de oudere Martins.


23 juni 2019 SLUITDOP

Vinden jullie die lelijke plastic doppen ook zo verschrikkelijk ogen bij bijvb.Een oude martin? Nou, ik maak ze nu zelf van 48 mm koperbuis. Beetje patineren en toppie!


26 juni 2019 BUESCHER ARISTOCRAT

Vandaag buescher aristocrat tenor binnengekregen. Was door, vermoedelijk vorige eigenaar, zwart gespoten op verschillende kleppen. Dit met hete soda weggehaald. Tip dus!!!!!!!


26 juni 2019 NOTEN LEREN

SAXOPHONE FINGERING CHART Deze site installeren en dan toets je de noot in en je hoort de klank. Heel leerzaam.


17 JULI 2019 PROJECT OTTO

De sax van Otto is nu gespoten. We zijn inmiddels begonnen met monteren van de kleppen en dat lukt gestaag.